7 de agosto de 2008

Kumanovo unit pel Youth Open Festival

Kumanovo és una de les principals ciutats de Macedònia, situada al nord, a 30 km de Skopje, i amb prop de 100.000 habitants. Aquesta població està repartida entre macedonis i albanesos, majoritàriament, i també gitanos i turcs. La celebració d’aquest festival: Youth Open Festival, organitzat pel Centre de Diàleg Intercultural (CID), tenia com a principal objectiu unir les quatre diferents cultures presents a Kumanovo.

Les diferents comunitats culturals viuen molt separades arran de la guerra entre macedonis i albanesos que va assetjar Macedònia l’any 2001. Els joves són els que més pateixen aquesta situació: “jo mai he trepitjat la zona albanesa” deia Milos Ristovski, un noi macedoni de 17 anys. “La part macedònia la podria recórrer amb els ulls tancats, però a l’albanesa em perdria” va seguir. Això és perquè els joves han nascut, com aquell qui diu, separats. Saben que existeix el barri albanès, el macedoni i també la zona gitana que es situa a la part nord del poble, i no trepitgen la que no és la seva.

És per aquesta conscienciosa divisió que el CID va organitzar aquest any, per primera vegada, el Youth Open Festival. L’objectiu era “mostrar, a través de l’art, que el diàleg i la convivència entre diferents cultures és possible” segons Ivana Davidovska, membre de CID i promotora del festival.

El festival va constar de la col•laboració de 9 voluntaris internacionals provinents d’arreu d’Europa i d’una trentena de voluntaris locals, tant macedonis com albanesos i gitanos, que junts van aconseguir unir per primera vegada les quatre diferents cultures al centre de la ciutat. “Esperem que aquest primer contacte entre les diferents comunitats no quedi només en una anècdota d’aquests tres dies de festival sinó que prengui forma en la vida quotidiana” valorava Lindita Rexhepi, membre de CID i promotora també del festival.

( Les fotografies van ser fetes per la fotògrafa de la organització CID, Marija Jovanovska)




No hay comentarios: